Bu hafta itibarıyla, NASA'nın ünlü gözlem aracı Curiosity, Mars'ta 3000. gününü geride bıraktı. Uzay aracı, Kızıl Gezegen'den güzel bir panorama yakaladı ve bu önemli günü kutlamak için bizimle paylaştı. Yukarıdaki yüksek çözünürlüklü görselde, Mars'ı ve Mars yüzeyini detaylı olarak görme fırsatı buluyoruz. Mars'taki gün uzunlukları Dünya'dan biraz daha uzun, günde yaklaşık 24 saat 39 dakika tamamlandı. Dolayısıyla Merak'ın 3000. günü Dünya'daki 3.000 güne denk gelmez. Merak, 12 Ocak'ta 3.000'inci gününü kutladı, ancak Dünya'ya göre değerlendirecek olursak, aslında 3082 gün boyunca Mars'taydı.
NASA, yukarıdaki fotoğrafla ilgili bazı açıklamalarda bulundu, “ 18 Kasım 2020'de çekilen 122 farklı görüntünün birleştirilmesiyle oluşturulan panorama, gezginin ana konusu. Panoramanın ortasında, Aeolis Mons dağını içeren 154 km genişliğindeki Gale Krateri, ufukta kuzey krater kenarı ve sağda Aeolis Mons tepesi, burada milyarlarca yıl önce göller ve akıntılar görüyoruz. "tarafından şekillendirilen kayalık katmanlar.
29163×7353 piksellik orijinal fotoğraf için burayı tıklayabilirsiniz.
6 Ağustos 2012 tarihinde Kızıl Gezegen yüzeyine inen Curiosity, son sekiz yılda çok önemli bilimsel keşifler gerçekleştirdi. Mars'ta metan gazının keşfedilmesiyle yaşamın izlerini bulmak ve geçmişte gezegenin yüzeyinde sıvı su bulunduğuna dair kanıt elde etmek gibi inanılmaz keşifleri içerir. Merak, şu anda Mars yüzeyinde aktif olarak çalışan iki uzay aracından biridir. InSight. Ama şimdi, hem NASA'nın hem de Çin'in yeni gezginleri Mars'a doğru yola çıktı. Perseverance ve Huoxing-1 (Questions to the Skies-1) adlı uzay aracı, Şubat 2021'de Kızıl Gezegene inmeye çalışacak. tarihi inişlerine sadece haftalar kaldı.