Yenilikçi ve akıllı yol teknolojilerinin ön saflarında yer alan uygulama, LED tüpler vasıtasıyla tavanda senkronize hareket eden aydınlatmalardan oluşuyor ve 70 kilometre hızla çalışıyor. Bu sistem sayesinde araçların, takıların hızının sabitlenmesini sağlayarak trafik akışının rahatlatılması · Pim mesafesini koruyarak kaza riskinin azaltılması ve ani hız değişiminden kaynaklanan egzoz gazının azalması ile çevreye katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
ile Avrupa kıtası Asya'yı denizin altına karadan birleştiren Avrasya Tüneli Türkiye'de ilk kez uygulanan bir sistem kuruldu. Hız Regülatörü Hareketli Aydınlatma Teknolojisi (Pacemaker) olarak adlandırılan sistemin, güvenli ve konforlu sürüş sağlarken trafik sıkışıklığını yüzde 90 azaltabildiği belirtiliyor.
20 Aralık 2016 tarihinde açılışı yapılan Avrasya Tüneli, otomobil ve minibüsler için 36,40 TL. 54,70 TL olarak uygulanmaktadır.
Sistem, çeşitli senaryolarda aydınlatmanın hızının, boyutunun ve aralık mesafesinin çalışmasına izin verir. Tünelde trafik hızlarında ortalama düşüşün tespit edildiği, Avrupa-Asya yönünde en derin noktadan 500 metre önce başlayan Pacemaker Aydınlatma uygulaması, en derin noktadan bin metre uzaklıkta 1.5 kilometrelik bir güzergahı kapsıyor.
Hız Regülatörü Hareketli Aydınlatma Sistemi, Avrasya Tüneli Yokuşa doğru veya yokuşa doğru giderken sürücülerin düzenli olarak tavsiye edilen hızda ilerlemelerini sağlayarak hız değişimlerinden kaynaklanan trafik sıkışıklığını önlemeyi amaçlamaktadır. Dünya Yol Örgütü (PIARC) tarafından önerilen ve büyük fayda sağlayan uygulamanın, araştırmalar sonucunda benzer projelerde trafik sıkışıklığını yüzde 90'a varan oranlarda azalttığı ortaya çıktı.