Önemli tarihi olaylar ve günler, insanlar Google'ı unutarak, Türkiye'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp eğitiminde ilk kadın doktor Safiye Ali doodle yaptı.
H4
Safiye Ali kimdir? Google doodle'daydı
Google tarafından tatil, etkinlikler, başarılar ve özellikle bugün Türkiye'den adını alan insanları kutlamak için Google logosuna geçici olarak yapılan değişiklikler.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın tıp doktoru ve tıp öğretmenliği yapan ilk kadın olduğu Google Doodle. Anne ve çocuk sağlığı konusunda çalışan Safiye Ali'nin adı Süt Damlaları Huzurevi ile biliniyor. Profesyonel çalışmalarının yanı sıra İstanbul'da başlayan ve Türk kadınının seçilme hakkı için mücadele eden feminist hareketine katıldı. İlk Türk kadın doktor 1894 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamit'in yardımcılarından Ali Kırat Paşa, Şeyhülharem Hacı Emin Paşa'nın kızı Emine Hasene Hanım'dır. Safiye Ali, dört kız kardeşin en küçüğüydü. Genç yaşta babasını kaybeden Safiye Ali, dedesi Emin Paşa'nın Valideçeşme'deki konağında büyüdü.
İstanbul'da Amerikan Kız Koleji'nde okudu. Ocak 1916'da üniversiteden mezun oldu. Üniversitede iken tıp doktoru olmaya karar verdi. Kadın hastalar kadın doktorları tercih ettikleri için ülkede kadın hekimlere ihtiyaç duyulurken Darülfünun Tıp Fakültesi henüz kız öğrenci kabul etmedi. Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'ya giderek Würzburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okudu. Amerikan Koleji mezunu olduğu için zorluklar yaşayan dönemin Milli Eğitim Bakanı Ahmet Şükrü Bey ve Bavyera Milli Eğitim Bakanlığı'nın yardımıyla devlet bursu alan Safiye Ali, ona " doktor adayı "sınavda birincilik karşılığında. 1921'de diplomasını aldı.
Haziran 1923, Türkiye'nin ilk kadın doktoru olarak Amasini icazetname aldı ve eşi ile Cağaloğlu'nda ofis açtı. İlk günlerde kimse tanınmadığı için muayenehanesine gelmiyordu, hatta kadın olduğu için düşük bir ziyaret ücreti ödemek isteyenler bile vardı. İstanbul'da beş yıl doktor olarak çalıştı, ancak anne ve çocuk sağlığına verdiği hizmetler, klinik çalışmalarından daha ağır bastı. Bu dönemde Amerikan Finans Koleji'nde açılan ilk kız tıp okulunda jinekoloji ve obstetrik kursları veren kız, tıp eğitimi veren ilk kadın eğitmen olarak da tarihe geçti. Yerleştirildikten sonra
kanser teşhisi Türkiye'yi terk etti, Almanya'ya yerleşti. II. 2. Dünya Savaşı'nda sağlığı elverdiği sürece mesleğini sürdürdü. 5 Temmuz 1952'de Dortmund'da 58 yaşında öldü.