24 Nisan 2025 Perşembe

İstanbul'da Deprem Alarmı! 1.5 Milyon Riskli Konut Sizi Bekliyor!

İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesinde uzmanlar, 1.5 milyon riskli konutta yaşayan vatandaşları güçlendirme veya kentsel dönüşüm konusunda acil adımlar atmaları konusunda uyarıyor. Silivri merkezli depremin ardından riskli yapı stoku yeniden gündeme gelirken, olası bir felaketin önüne geçmek için harekete geçme zamanı geldiği belirtiliyor.

İstanbul'da Yıkılacak 600 Bin Ev!

Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kılınçarslan, İstanbul'da 7 ile 7,5 şiddetinde bir depremde 500 binden fazla binanın hasar görmesinin beklendiğini ifade ediyor. Bu binaların 48 bininin ağır, 146 bininin ise orta derecede hasar alacağı öngörülüyor. Kılınçarslan, kentsel dönüşümün sadece yapıları yenilemek değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmak, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve sanayiyi depreme dirençli hale getirmek anlamına geldiğini vurguluyor.

İstanbul'un geleceğinin kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarına bağlı olduğunu belirten Kılınçarslan, 1999 depreminin ardından gündeme gelen konut stokunu iyileştirme hedefinin tam olarak hayata geçirilemediğini belirtiyor. Eski ve dayanıksız binaların yerine depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi, mevcut binaların güçlendirilmesi ve yapı denetim sistemlerinin sıkılaştırılması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sanayi tesislerinin organize sanayi bölgelerine taşınmasının çevresel etkileri azaltacağını ve kentsel dönüşüm projeleriyle yeşil alanların genişletilmesine olanak tanıyacağını ifade ediyor.

Güçlendirme mi, Dönüşüm mü? Uzmanlar Ne Diyor?

Bina güçlendirme uzmanı Sinan Türkkan, ülke genelindeki 6 milyon riskli konutun 5 milyonunun güçlendirme ile kurtarılabileceğini belirtiyor. Türkkan, güçlendirmenin kentsel dönüşüme göre daha kısa süreli ve daha düşük maliyetli olduğunu vurguluyor. Riskli konutlarda oturan vatandaşlara binalarını bir an önce dönüştürmeleri veya güçlendirmeleri çağrısında bulunarak, "Binaların yıkılması ve çökmesi asla kader değildir. Doğru zemin, doğru malzeme ve doğru sistem bir araya geldiğinde asla çökme olmaz." diyor.

Türkkan, kentsel dönüşümde imar artışının İstanbul'un her bölgesinde mümkün olmadığı için riskli yapıların depreme karşı güçlendirilmesinin daha cazip olabileceğini belirtiyor. Güçlendirmenin bir tadilat veya onarım olmadığını, riskli yapıyı deprem yönetmeliğine uygun güvenlik seviyesine çıkarma çalışması olduğunu vurguluyor. Doğru projelendirilmiş ve doğru uygulaması yapılmış bir güçlendirme sayesinde binanın depremde ayakta kalacağını ve yaşayanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmesini sağlayacağını ifade ediyor.

Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz ise kentsel dönüşümün hayati önemini, olası risklerini ve uzun vadeli faydalarını anlatarak vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor. Bürokratik süreçlerin hızlandırılması, mali destek ve teşvik mekanizmalarının çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, yerel yönetimler, merkezi hükümet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Acil Eylem Planı: Ne Yapmalısınız?

İstanbul'da yaşayan ve riskli binada oturduğunu düşünen vatandaşların yapması gerekenler:

  • Bina Deprem Performans Analizi Yaptırın: Binanızın deprem karşısındaki dayanıklılığını öğrenmek için uzmanlardan destek alın.
  • Güçlendirme veya Dönüşüm Kararı Alın: Analiz sonuçlarına göre binanızın güçlendirilmesi mi yoksa tamamen yıkılıp yeniden yapılması mı gerektiğine karar verin.
  • Bürokratik Süreçleri Takip Edin: Gerekli izinleri almak ve işlemleri başlatmak için belediyenizle iletişime geçin.
  • Mali Destek ve Teşvikleri Araştırın: Güçlendirme veya dönüşüm için devletin sağladığı kredi, hibe ve vergi avantajlarından yararlanmaya çalışın.
  • Uzmanlarla İşbirliği Yapın: Proje, uygulama ve denetim aşamalarında deneyimli mühendisler, mimarlar ve inşaat firmalarıyla çalışın.

İstanbul'daki 1.5 milyon riskli konutun kaderi, atılacak doğru ve hızlı adımlara bağlı. Uzmanlar, vatandaşları bilinçli olmaya, binalarını kontrol ettirmeye ve gerekli önlemleri almaya çağırıyor. Unutmayın, deprem değil, dayanıksız binalar öldürür!

İlgili Haberler