Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İmralı Heyeti üyesi Ahmet Türk, PKK'nın fesih ve silah bırakma kararını değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Türk, Abdullah Öcalan ve PKK’nın sorumluluklarını yerine getirdiğini belirterek, devletin de bu sürece katkı sağlaması gerektiğini vurguladı. Çözümün adresi olarak TBMM'yi işaret eden Türk, sürecin kalıcı bir barışa dönüşmesi için halkın beklentilerine yanıt verilmesi gerektiğini ifade etti.
Barış İçin Herkes Sorumluluk Almalı
Ahmet Türk, önümüzdeki dönemde herkese önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü kaydetti. Öcalan için "umut hakkı"nın gündeme gelmesi gerektiğini ifade eden Türk, demokratik bir Türkiye ve Kürtleri kucaklayacak bir siyasetin oluşmaması durumunda toplumda güvensizliğin artabileceği uyarısında bulundu. Türk, barış sürecinin her kesimin barışa olan inancıyla hareket etmesini gerektirdiğini ve herkesin bu görev ve sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Türk, çözümlerin tek taraflı olmadığını ve barışın da tek taraflı ortaya çıkmayacağını vurguladı. Tarafların samimi olması ve beklentilere yanıt verecek bir davranış içinde olmaları gerektiğini belirten Türk, Öcalan'ın açıklama yaparak sorumluluğunu yerine getirdiğini ve PKK'nın da bu karara uyduğunu ifade etti. Türk, devletin atacağı adımların önemli olduğunu ve sürecin kalıcı bir barışa dönüşmesi için toplumun beklentilerine yanıt verecek bir tavır içinde olunması gerektiğini söyledi.
TBMM Çözümün Merkezi Olmalı
Sürecin ilerleyebilmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu kaydeden Türk, bütün siyasi partilerin katılacağı bir komisyonun Meclis’te olması gerektiğini vurguladı. Meclis'in bu konudaki yasal düzenlemeleri gündemine alması ve çözüm üretmesi gerektiğini ifade eden Türk, hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan binlerce insanın olduğunu ve Kürt inkarı üzerinden yürütülen siyaset yerine Kürtleri kucaklayacak bir siyasetin ortaya çıkması için bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.
Önümüzdeki dönemde Abdullah Öcalan’ın şartları ve koşullarının değişmesi gerektiğini söyleyen Türk, Öcalan’ın düşüncelerinin zamanla topluma yansıtılacağını ve ortamın değişeceğini ifade etti. Ortam değiştiği takdirde Öcalan’ın sivil toplum örgütleriyle ve istedikleri kişilerle yapacağı görüşmeler sonucunda bir yol haritasının ortaya çıkacağını düşündüğünü belirtti. Türk, Öcalan'ın bilgi alması ve bazı görüşmeler yapması gerektiğini ifade ettiğini ve bu süreçte bu yolun açılacağını ve görüşmelerin olacağını düşündüğünü söyledi.
CHP’nin süreçteki tavrına ilişkin de konuşan Türk, Özgür Özel ile yaptıkları görüşmelerde sürecin sonuna kadar destekleneceğinin ifade edildiğini ve buna gönülden inandığını belirtti. Türk, bazı Kemalist kesimlerin bu süreçten rahatsız olduklarını bildiklerini ve CHP’nin bu kesimlere karşı direnmesi gerektiğini söyledi.
Türk, CHP'nin bir bütün olmadığını ve farklı gruplarının olduğunu geçmişten bildiklerini ve bugün halen o mantığın devam ettiğini ifade etti. Ancak Özel ve ekibinin samimi olduğuna inandığını ve bunun bir Türkiye çözümü ve barış projesi olduğunu, herkesin katkı sunması gerektiğini söyledi. Türk, tartışma ile bu süreci götürmeye çalışırsak bir yerde bu arabanın devrileceğini ve bütün gruplar ile diyalog içinde olunması gerektiğini belirtti.
Ahmet Türk'ün barış çağrısı, Türkiye'nin geleceği için umut verici bir adım olarak değerlendirilebilir. Devletin ve tüm siyasi aktörlerin bu çağrıya kulak vermesi ve kalıcı bir barışın sağlanması için gerekli adımları atması büyük önem taşıyor. Bu süreçte toplumun tüm kesimlerinin de sorumluluk alarak barışa katkı sağlaması gerekiyor.
Unutmayalım ki, barış sadece bir hedef değil, aynı zamanda bir süreçtir. Bu süreçte sabır, diyalog ve karşılıklı anlayışla hareket etmek, Türkiye'nin daha aydınlık bir geleceğe ulaşmasını sağlayacaktır.