En popüler yenilenebilir kaynaklardan biri olan rüzgar enerjisi, her yıl artan kurulu güç miktarı ile ülkemizde yaygınlaşmıştır. Bilindiği gibi rüzgar türbinleri, Almanya'nın kurulu güç bakımından Avrupa'da lider olduğu rüzgar enerjisinin merkezinde yer almaktadır. Bu ciddi bir istihdam potansiyeli demektir.
Avrupa'da rüzgar enerjisi sektörünü temsil eden en üst kuruluş olan Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope), söz konusu sektörün potansiyeline ilişkin "Avrupa'da Rüzgar Enerjisi ve Ekonomik İyileşme Raporu" başlıklı bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre rüzgar enerjisi sektörü geçen yıl Avrupa'da yüzde 75'i karasal, yüzde 25'i açık deniz olmak üzere 300 bin kişiye istihdam yarattı.
Dünyanın en büyük 10 rüzgar türbini üreticisinden 5'i Avrupa merkezli rapora göre, Avrupa kıtasında bu ülkelerde genel olarak Almanya, İspanya, İtalya, Danimarka ve Türkiye bilgisinde yer aldı. İlk sırada Almanya ile 82 ikamet, İspanya'da 41 ikamet, 17 gayrimenkulü İtalya ve 13 ikamet Danimarka'da izledi. Ülkemizde faaliyet gösteren türbin ve konaklama ekipmanları devreye girerken 12 olarak belirtilmiştir. Türkiye'deki 12 fabrikanın 6'sı ve 4 kanatlı kule üretimi yapılırken, kalan 2'si ise kalıp malzemesi üretimini gerçekleştiriyor. listenin geri kalanıdır e 11 tesisle Fransa, 9 tesisle Polonya, 8 tesisle İngiltere ve 7 tesisle Hollanda ve Portekiz'den oluşmaktadır. Dünya genelindeki detaylara bakıldığında toplam 800 üretim tesisinin bulunduğu görülmektedir. Bu tesislerin yüzde 45'i Çin'de bulunurken yüzde 31'i Avrupa'da bulunuyor. Kalan üretim tesislerinde Hindistan yüzde 7, Brezilya yüzde 5 ve Kuzey Amerika yüzde 4,5 dağılıma sahip.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Mehmet Yavuz, Türkiye'nin rüzgar enerjisi ekipmanı üretiminin kilit bir aşamada olduğunu söylerken rapordan endişe duyduğunu açıklıyor:"Rüzgarın yaklaşık 8 En yakın kısımdan biniş yapan türbinler artık imal edilmiş durumdaki ülkemize gelmemişken, ana bileşenler olarak kabul edilen kanat, kule ve nacel gibi yüksek hacimli ve katma değerli ürünler üreten tesisler özellikle İzmir ve çevresi Türkiye'de rüzgar santrallerinde yapılan üretimin yanı sıra, dünya bir tarafa 4 ihracat yaptı "dedi.
Türkiye'nin rüzgar başkenti İzmir, Yavuz'un devamında şu sözlere yer verdi:
"Türkiye'nin rüzgar sektöründeki konumu her geçen gün sağlamlaşıyor. İzmir, rüzgar sektörünün öncülüğünü yapıyor, hem de konumu WindEurope raporunda yer alan 4 rüzgar kanadı fabrikasının tamamı, 6 kule fabrikasından 3'ü ve 2 döküm tesisinden biri İzmir'de yer almaktadır.Yapılan çalışmalar doğrultusunda Ajansımız tarafından raporda yer alan ana üreticilerin yanı sıra İzmir'de rüzgar türbininin çeşitli bileşenlerini üreten 30'dan fazla firma olduğunu biliyoruz.Bu firmalar söz konusu raporda yer almasa da diğer Ajans olarak üye olduğumuz ve rüzgar sektörünün ülkemizde tanınması için işbirliği yaptığımız WindEurope'un çalışmaları ve veri tabanları, Ajansımızın da takip ettiği gibi yine de Türkiye'nin devam eden yatırımları Önümüzdeki dönemde bu ve benzeri raporların hazırlık sürecinin tamamlanmasıyla birlikte geleceğimize tam güven duyuyoruz. "