İstanbul'un barajlarında son zamanlarda yağan yağmurlara rağmen su seviyesindeki düşüş devam ediyor. İSKİ verilerine göre bugün İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 32,03 olarak ölçüldü. Kazandere barajında doluluk oranı yüzde 5,14'e gerilerken, doluluk oranı Terkos baraj gölünde yüzde 33,17, Ömerli baraj gölünde yüzde 45,70 oldu. İstanbul'daki barajların doluluk oranı 2014'teki kuraklıktan bu yana hiç bu kadar düşmedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "Türkiye'de içme suyu açısından en önemli şey yaz aylarında değil yağışlar kış aylarında yağışlar oluyor. Su yılı bizde 1 Ekim'de başlıyor. 1 Ekim'den 1 Ekim'e kadar bilançoyu değerlendirin.Kış aylarında fırtına olmamalı.Yağmur yavaş yağmalı.Yağmurlar aniden yere düşmemeli ve yüzey akıntıları ile denize gitmemelidir. Yavaş yavaş toprak çekilsin, o halde içme suyundaki göller ve havzalar dolacak.Bence yaklaşık yüzde 35 doluluk oranı.Burada büyük göllere bakmalıyız yani doluluk durumuna bakmalıyız. Darlık, Terkos ve Küçükçekmece … Küçük barajlara bakarak doluluk oranını bulmak yanıltıcı.
İstanbul'da son iki haftadır görülen şiddetli yağmurların barajlardaki doluluk oranını etkilemediğini belirten Prof. t Kış aylarında yağış bu yıl az olacak. Şen sözlerine şöyle devam etti:"İstanbul'da iki haftadır yağan yağmurlar barajlara yardımcı olmadı. Çünkü bu yağmurlar sağanak yağmurdu ve yüzey akıntısıyla akıp gitti. Ondan sonra gök gürültülü fırtınalar sona eriyor. kümülonimbus bulutları oluştu ve şimşek çaktı, dolu dolu, aslında kuraklığın habercileridir. "Camdan ne kuraklık döktü, ne kuraklık" deniyor Evet kuraklıktan bahsediyoruz.Yağmur öyle olmamalı. Yeraltı sularını etkileyebilmesi için yağmurlar yavaş olmalı, Yağmurlar yararlansın Bu şekilde yağmur yağdığında denizlere gidiyor ve yer altı kaynaklarına ulaşmıyor.Bu yüzden bu yıl yağışlar önemli.Bu yılı analiz ettiğimizde, parlak bir gelecek görünmüyor. Şimdi az yağış aldığını görüyoruz "
İstanbul'daki barajların şu anda sadece 5 milyonluk bir nüfusa yeteceğini söyleyen Prof. Şen, "2018 ve şubat ayını 2020 yılı nisan ayında bile düşündüğümüzde dünya çok sıcaktı. Türkiye ayına yine yüzde sıcaklık artışıyla geçti. 2.4 derece. Bunlar önemli sıcaklık artışları, bu sıcaklık artışları devam ediyor kışa giriyoruz Kar yağışı da sıcaklığa bağlı, kritik sıcaklığa ulaşmazsa yani 5 derecenin altına düşmezse Her yıl 700 kilogram yağmur yağıyor ama aşırı yağış olduğu için yardımcı olmuyor. 2014'ten bu yana en düşük seviyedeyiz. 2014'ten bu yana en düşük seviyedeyiz. İstanbul'da barajlar sadece 5 milyon için yeterli 16-17 milyon nüfus için bir düşünün, o zaman bir sorun çıkacak. ”İstanbul'a su sağlayan en büyük rezervuarlardan biri olan Terkos'ta doluluk oranı 33.17, Ömerli barajında 45.70. d Lea ile İstanbul'un rezervuarı Kuzey kıyılarında yer alan Kazandere rezervuarı en önemli su miktarıdır. Kazandere rezervuarındaki doluluk oranı yüzde 5,14'e düştü. Aynı bölgede yer alan Papuçdere rezervuarındaki doluluk oranı 8,27 olarak kaydedildi. Darlık, İstanbul'un en yüksek doluluk oranına sahip baraj gölü oldu. Bugün Darlık rezervuarında ölçülen doluluk oranı yüzde 62,45 olarak kaydedildi. İstanbul'un barajlarında 278,24 milyon metreküp su kalmışken, bu son 10 yılın en düşük ikinci seviyesi oldu. 2014 yılındaki kuraklık sonrası barajlardaki su seviyesi 20 Ekim itibarıyla 186 milyon metreküpe geriledi. Ancak daha sonra yağışların artmasıyla 2015 yılında 576 milyon metreküp'e yükseldi. Bu verilere göre, Şu anda İstanbul'un barajlarında yaklaşık 90 gün su kaldı. Ancak baraj göllerinin dibinde kalan suyun kullanılamayacağı düşünülürse daha az gün kalabilmektedir.
İstanbul barajlarının bugün itibarıyla doluluk oranı
Ömerli barajının doluluk oranı yüzde 45,70
Papuçdere barajının doluluk oranı yüzde 08,27
Sazlıdere barajının doluluk oranı yüzde 07,70.
Büyükçekmece barajı doluluk oranı yüzde 17,27
Alibeyköy barajı doluluk oranı yüzde 22.07
Terkos barajı doluluk oranı yüzde 33,17
Kazandere barajı doluluk oranı yüzde 05.14
Elmalı barajı doluluk oranı yüzde 29,18
Darlık barajı yüzde 62.45
Istırancalar baraj gölünün doluluk oranı yüzde 17,89'dur.